Kérjen
további információt!
+36 30 780 8587

A POSeidon története

2006. szeptemberében az egyik, cégünk által őrzött áruházban dolgozó vagyonőrünk arra lett figyelmes, hogy a bolt egyik pénztárosa a végső összeadást követően, viszonylag gyakran, egy pillanatra felnyitja a pénztárgép blokknyomtatójának fedelét. Ezt követően, amikor nem volt vásárló a pénztárnál, benyúlt a kasszába, ahonnan készpénzt vett ki.

Az esetet kivizsgálva munkatársaink megállapították, hogy a pénztáros felismerte a pénztárgép-rendszer egyik hibáját. A géphiba abban nyilvánult meg, hogy a tételek végső összeadását követően a blokknyomtató fedelének felnyitása törölte a rendszerből a tranzakciót, majd a blokkon a tételek  összeadása alá egy nullát írt. A tranzakció törlése a vevőkijelzőn már nem jelent meg, azon továbbra is a teljes összeg szerepelt.

Idővel a tettes a módszert tökélyre fejlesztetve úgy tépte le a blokkot, hogy a nulla már nem is szerepelt rajta, így egy „blokkellenőrzés” ezt az elkövetési módot fel sem tudta tárni.

Sokat gondolkodtunk azon, hogy miképpen lehetne láthatóvá tenni ezt a pillanatot (pl. a blokknyomtatóra szerelt nyitásérzékelővel), míg végül a blokkinformációknak a kasszákat felügyelő kamerák képén történő megjelenítése mellett döntöttünk.

Vásároltunk egy Samsung pénztárgépet és elkezdetünk kísérletezni a blokkinformációk megjelenítésével. A kereskedelemben több olyan videokártya kapható, amely alkalmas text információ kezelésére is, azonban hamar rá kellett jönnünk, hogy a pénztárgép karaktereket nem úgy és nem ott  jelenítik meg, ahol ezt célszerű lenne.

A probléma megoldásának első lépéseként egy szoftverfejlesztő céget bíztunk meg a konvertáló program kialakításával, de ez sem volt kielégítő megoldás, mivel csak a Samsung pénztárgépünkhöz tudták elkészíteni, és azt sem tökéletes formában. Megbízható és univerzális megoldást kerestünk, ezért saját szoftverfejlesztésbe fogtunk.

Első lépésként egy olyan szövegkonvertáló programot készítettünk, amely alkalmas arra, hogy bármely pénztárgép tetszőleges karakterét, bármilyen nyelven (akár orosz vagy kínai nyelven is) abban a formában kezelje, ahogy az a blokkon megjelenik. Az első sikerek után felismertük, hogy a videofelvételek text információinak leválasztásával és tárolásával egy olyan adatbázis jön létre, amelyben keresni is lehet. Ekkor az általunk feldolgozott, jellemzően a kasszáknál elkövetett 300 eset-tanulmány alapján elkészítettük az Investigation szoftvert, amely alkalmas arra, hogy az elkövetési módokat lemodellezve a rendszer kiemelje a kockázatos tranzakciókat, melyek vizuális ellenőrzése alapján eldönthető, hogy történt-e kárt vagy leltárhiányt okozó esemény.

Rendszerünk azóta is folyamatosan fejlődik, megújulva és alkalmazkodva az új elkövetői módszerekhez, megrendelői igényekhez.


Warning: imagepng(/var/www/html/www.poseidonsystem.hu/files/cache/c9be9a44440aad1d99ed470fd9c7dbfe_f29.png): failed to open stream: Permission denied in /var/www/html/www.poseidonsystem.hu/updates/concrete5.6.2.1_updater/concrete/core/helpers/image.php on line 210

Warning: imagepng(/var/www/html/www.poseidonsystem.hu/files/cache/0f9110585bb2f49dcfeb76de5b408b79_f29.png): failed to open stream: Permission denied in /var/www/html/www.poseidonsystem.hu/updates/concrete5.6.2.1_updater/concrete/core/helpers/image.php on line 210

Warning: imagepng(/var/www/html/www.poseidonsystem.hu/files/cache/7293da8d5d6693c1ef2cd8fb03eb3887_f29.png): failed to open stream: Permission denied in /var/www/html/www.poseidonsystem.hu/updates/concrete5.6.2.1_updater/concrete/core/helpers/image.php on line 210